Eettinen bisnes ja eläimellinen meno - matkailijoiden arvomaailman tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet
Yhteistyössä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti & Lapin yliopisto
Perjantai
 19.1.2018 kello 14.45-15.45

Eettinen kuluttaminen on nouseva trendi, jonka vaikutukset näkyvät myös Lapin matkailussa. Nykypäivän matkailija sijoittaa niihin yrityksiin ja palveluihin, jotka edustavat hänen henkilökohtaisten arvojensa mukaista toimintaa. Esimerkiksi paikalliset tuotteet, ja ruokalistojen vegaanivaihtoehdot ovat kaikkialla kasvattaneet suosiotaan. Myös matkailupalveluissa työskentelevien eläinten hyvinvointiin kiinnitetään runsaasti huomiota. Mitä on eettinen kuluttaminen? Entä miten yritykset voivat huomioida matkailijoiden arvovalinnat ja vastata niihin? Aiheeseen johdattaa tarkemmin Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti / Lapin yliopisto. 

 

Ilmoittautuminen

Seminaari on maksuton ja siihen voi ilmoittautua TÄSTÄ.


José-Carlos García-Rosell toimii yliopistonlehtorina Matkailualan tutkimus- ja koulutus instituutissa (MTI), Lapin yliopistossa. Hän on erikoistunut strategiseen yritysvastuuseen ja vastuulliseen matkailuliiketoimintaan. José-Carlos on toiminut EU:n tutkimus- ja kehityshankkeissa vuodesta 2006. Tällä hetkellä hän johtaa ”Eläimet ja vastuullinen matkailu” –hanketta (Tekes) ja toimii johtavana asiantuntijana ”Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa” – hankkeessa (Maaseuturahasto). José-Carlos tekee yritysten parissa monipuolista tutkimus- ja kehittämistyötä vastuullisen matkailun liiketoiminnan kehittämiseksi. Koulutukseltaan hän on maataloustieteiden maisteri, kauppatieteiden lisensiaatti ja yhteiskuntatieteiden tohtori.

 


 
Pasi Ikonen ja Anna McCormack omistavat Enontekiöllä toimivan Hetta Huskies –valjakkokoirayrityksen. Kauas jäi Lontoon ”yhdeksästä-viiten” -työ, kun pariskunta muutti Lappiin vuonna 2005. Asetuttuaan he ostivat kymmeniä koiria ja aloittivat husky-tarhatoiminnan, tällä hetkellä koiria on 150. Koirien omistajina Pasi ja Anna tuntevat suurta vastuuta siitä, että he voivat tarjota turvallisen, puhtaan, positiivisen ja terveellisen ympäristön koirilleen, ja että koiria kohdellaan inhimillisellä tavalla. Tämä asenne - halu parhaaseen laatuun - näkyy heidän yrityksensä kaikissa toiminnoissa ja saa heidät erottumaan alan muista toimijoista. Hetta Huskies sai Gold award -palkinnon World Responsible Tourism Awards 2015-tapahtumassa, Best Animal Welfare Initiative -sarjassa. Hetta Huskies –yritys on mukana ”Eläimet ja vastuullinen matkailu” ja ”Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa” –hankkeiden ohjausryhmissä. 

 


 
Salla Tuomivaara on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö Luonto-Liiton toiminnanjohtaja. Hän on työskennellyt pitkään eläinoikeus- ja eläinten hyvinvointikysymysten parissa, mm. Animalia ry:n toiminnanjohtajana. Kainuussa syntynyt Tuomivaara on asunut useita vuosia Kiinassa Pekingissä ja Hongkongissa. Hän palaa edelleen lomillaan usein Sotkamon, Pohjois-Pohjanmaan ja Sallan maisemiin. Tuomivaara on ollut perustamassa Yhteiskuntatieteellisen eläintutkimuksen verkostoa, nykyistä Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seuraa. Hänen sosiologian alan väitöskirjansa sosiologian varhaisista eläinkäsityksistä on esitarkastettavana.


Minni Haanpää toimii yliopisto-opettajana Matkailualan tutkimus- ja koulutus instituutissa (MTI), Lapin yliopistossa. Hän toimii ”Eläimet ja vastuullinen matkailu” –hankkeessa tutkijana. Hankkeessa Minni on keskittynyt tutkimaan eettistä kuluttamista matkailussa ja sen ilmenemistä suhteessa eläinperustaisiin matkailupalveluihin. Muussa tutkimustoiminnassaan Minni on käsitellyt matkailuelämysten tuottamista ja kuluttamista, matkailun tuotekehitystä sekä etnografisia tutkimusmenetelmiä. Koulutukseltaan Minni on yhteiskuntatieteiden tohtori.

 


Mia Halmén on Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja ja toiminut yhdistyksessä erinäisissä vastuutehtävissä vuodesta 2011 lähtien.  Sekä matkailualan restonomi -opinnoissaan että kauppatieteiden maisteriopinnoissaan Mia on perehtynyt matkailuelinkeinon vastuullisuuteen ja erityisesti sektoreiden väliseen yhteistyöhön vastuullisen matkailun edistämiseksi. Reilun matkailun yhdistyksen kautta Mia on toiminut kouluttajana ja asiantuntijana eri verkostoissa ja hankkeissa, ja toimii asiantuntijana myös ”Eläimet ja vastuullinen matkailu”- hankkeessa.